Začal jsem hned zostra a hned první den (tj. 17. den na dietě) jsem si dal na snídani míchaná vajíčka na ghee (božínku, jak já se na ně těšil!) a k nim jako přílohu avokádo. Avokáda jsem si dal jen půlku, abych otestoval reakci těla na tuhle novou potravinu.
V té době jsem si všiml, že se mi nedaří nabírat zpátky váha po náročné první fázi, kdy jsem byl jen na vývarech a zeleninových polévkách. Důvodem byly nejspíše malé porce, po kterých na mě začal velmi brzy znovu doléhat hlad. Zvýšil jsem proto porce a snažím se poctivě dodržovat svačinky, které jsem chvíli docela vynechával.
Taky jsem si znovu uvědomil, na jak těžkou cestu jsem se vydal. Chybí mi fantazie, nebo výběr možných jídel je na této stravě opravdu velmi omezený? Vždyť jako příloha k hlavním jídlům se nabízí květáková kaše, vařená/dušená zelenina - a to je vše. A takhle to teď už nejspíš zůstane – nic jiného jako přílohu asi nevymyslím. Další variantou oběda, kterou jsem zkusil, bylo vajíčko uvařené na tvrdo se špenátem a jako příloha opět květáková kaše. Docela to ušlo.
Na svačinu jsem si začal připravovat květákové placky. Tady je recept:
Na květákové placky budete potřebovat:
- 2 střední květáky
- 6 vajíček
- Půl lžičky soli
- Pepř
- Něco zeleného – koriandr, libeček, petržel
Musím říct, že květákové placky to ve třetí fázi jako svačinky vyhrály na plné čáře. Člověk si je vezme do krabičky, přidá si půlku avokáda a v práci pak má delikatesní svačinu. Placky jsou chutné, lehké a není je ani potřeba přihřívat, jsou výborné i za studena. Doporučuji si jich nasmažit více do zásoby, v ledničce mi vydržely 3 dny. První várku jsem smažil na kokosovém oleji, ale protože jsem pak zaznamenal zhoršení (otázka, jestli bylo způsobené kokosovým olejem), další jsem raději smažil na přepuštěném másle. Příště to zase zkusím na kokosovém oleji.
V sobotu jsem prošel první „sociální“ křest ohněm. Byl jsem totiž pozvaný na oslavu narozenin do restaurace, která ale vůbec nebyla SCD friendly – šlo totiž o vietnamskou restauraci. Na oběd jsem si do krabičky připravil dušené krutí maso se zelenými fazolkami a květákovou kaší, nabalil květákové placky s avokádem a vyrazil. Naštěstí přátelé byli tolerantní a měli pochopení pro mou stravu a tak mě nepřemlouvali, ať si dám nějakou vietnamskou mňamku nebo čokoládový dezert. Místo toho jsem mohl nenápadně z pod stolu pojídat květákové placičky:-)
V neděli (tj. 20. den diety) jsem na oběd otestoval rybu – v troubě jsme upekli čerstvého pstruha a k němu jako přílohu měli špenát a květákovou kaši. Oběd chutnal skvěle a ke zhoršení nedošlo, takže paráda – příště zkusím svého oblíbeného lososa. A jako polévka se osvědčil ruský boršč ve verzi SCD, to znamená pouze s povolenými potravinami – mrkev, celer, řepa. Určitě si jej budu zase brzy dělat, takže tady pak napíšu recept.
A tím jsem se dostal k posledním třem dnům, kdy jsem na snídani měl buď boršč, nebo míchaná vajíčka s dušenou zeleninou, na oběd opět boršč a dušenou mrkev s hovězím masem, které zbylo z vývaru a na dopolední a odpolední svačinky co jiného než mé oblíbené květákové placičky s avokádem:)
Žádné komentáře:
Okomentovat