Minulý týden jsme si udělali mini dovču na chajdě v Beskydech, kde není připojení k internetu a tak jsem blog pár dní zanedbával. Mrzí mě to, ale hlavní je, že jsem nezanedbával mou SCD stravu:) Držím se, dny na SCD přibývají a s každým dnem a další přidanou potravinou je to optimističtější
Teď už snad zas budu mít více prostoru, takže tady postupně doplním všechny důležité informace a recepty z posledních dní.
Aktuálně jsem ve třetí fázi GAPS stravy. Druhá fáze trvala přesně týden, od čtvrtka 17. července do minulého čtvrtka 28. července.
Prvních pár dní ve druhé fázi jsem jedl hlavně polévky, jen na oběd jsem měl vedle vývaru nebo zeleninové polévky vařenou zeleninu (koupil jsem tříkilové balení v Makru) s vařeným masem. 11. den jsem začal experimentovat se šťávou z kvašeného zelí – v průběhu hlavního jídla jsem snědl 2 čajové lžičky šťávy ze zelí. 12. den jsem přidal vajíčko - začal jsem žloutkem, který je snadněji stravitelný.
V té době přišlo lehké zhoršení - jednak jsem měl rozhozenou stolici, jednak jsem pociťoval únavu, slabost, jakoby na mě lezla chřipka. Trvalo to ale jen den, pak se vše zase srovnalo. 14. den jsem proto zavedl do jídelníčku konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě. Tuňák se okamžitě stal příjemným zpestřením mé každodenní stravy - mohl jsem udělat změnu a na večeři si udělat dušenou zeleninu s tuňákem.
Od tohoto okamžiku začalo "tekuté stravy" v podobě vývarů a zeleninových vývarů ubývat a začala převažovat pevná strava. Vedle večeře v podobě dušené zeleniny s tuňákem se jako vhodný oběd taky docela dobře osvědčila dušená mrkev s vařeným hovězím masem, které zůstalo jako vedlejší produkt hovězího vývaru.
Další chutnou variantou oběda bylo dušené kuřecí stehno na zelenině. Na ghí chvilku orestujete cibuli, přidáte posolené kuře, podlijete vodou a pak 20 minut dusíte. Poté stehna otočíte, přidáte zeleninu - mrkev, cuketu, petrželovou nať, dolijete vodu, podle chuti případně ještě posolíte nebo opepříte a opět stehna dusíte 20 minut.
Perfektní přílohou k těmto jídlům je květáková kaše, která je velmi jednoduchá na přípravu. Stačí povařit květák cca 20 minut (do změknutí), poté přidat 2-3 lžíce přepuštěného másla, přidat špetku pepře a vše rozmixovat. Kaše má nasládlou chuť a je velmi silně návyková:) Kam se hrabe bramborová kaše!
Protože mi vaječný žloutek nedělal problémy, přidal jsem po cca 2 dnech i bílek. Vajíčka jsem pak přidával ráno do vývarů nebo do květákové kaše.
Týden na druhé fázi utekl hodně rychle (vůbec mi to nepřišlo jako dlouhá doba, asi i díky tomu, že jsem ji skoro celou strávil na dovolené na horách) a dříve, než jsem se nadál, přišel čas přejít na třetí fázi.
Žádné komentáře:
Okomentovat