středa 9. července 2014

2. den: Vývar vývar vývar...a zase ten vývar

Začal jsem hezky od podlahy a první a druhý den si dávám jenom kuřecí vývary. Vývary jsou základ SCD a já se rozhodl na nich postavit pevné základy mé nové stravy. V tomhle jsem se inspiroval u GAPS stravy, jejíž první fáze stojí právě na vývarech a zeleninových polévkách. Když už to má být, tak pořádně.

Můj jídelníček v této úvodní fázi vypadá následovně:

Snídaně: Vývar
Svačina: Vývar
Oběd: Vývar
Odpolední svačina: Vývar
 Večeře: Vývar

Příprava vývaru je jednoduchá:
Do většího hrnce vložím kuřecí skelet, půlku kuřete nebo jiné části kuřete. Je vhodnější používat bio kuře (my nakupujeme v Gruntu). Přidám 10 ostrouhaných mrkví, 2 oloupané cibule, jeden menší celer a koření - 2 listy bobkového listu, 5 kuliček černého pepře, 2 kuličky nového koření a sůl.

Vývar vařím min. 4 hodiny, ale čím déle tím lépe - ideální je 6 hodin. Jakmile je vývar uvařený, scedím jej, vyberu mrkev a kuřecí maso, které použiju později. Zbytek vyhodím. Takhle vypadá výsledek:

Můj věrný společník kuřecí vývar:-)

Na to, že se má strava skládá pouze z vývarů, se cítím překvapivě dobře. Žádná únava, malátnost, slabost. Jen dnes ráno po probuzení jsem cítil hlad. Předkové nekecali - pořádný vývar je opravdu lék!

Před 5 dny jsme naložili naše první fermentované zelí a tak přišel čas zkontrolovat výsledek. A hle - první pokus se nezdařil: místo voňavého kvašeného zelí na nás z nádoby bafla ušlechtilá plíseň. Holt, učený z nebe nespadl a tak jsme naložili znovu. Uvidíme v pondělí.

Žádné komentáře:

Okomentovat